VisitSvishtov
Официалната туристическа страница на град Свищов


Свищов - най-южната точка на река Дунав

Географското положение на община Свищов е един от факторите, които влияят съществено върху нейното развитие и определят конкретната историческа съдба на населението и населяваната територия. Свищов е разположен в най-южната точка на река Дунав (430 и 37' северна ширина), което означава най-кратката връзка от Дунав през Стара планина и долината на р. Марица до Егейско море. Първите заселници на това място са от времето на средния неолит (3000-2600 г. пр.н.е.). 

 

Релефът в района е слабо хълмист и равнинен. Средната надморска височина е 130 метра. Свищовско - Беленската низина попада в умерено континенталната климатична област. В този район през зимата настъпват силни застудявания, а през лятото - големи горещини. Тук е отчетена една от най-големите за България средни годишни температурни амплитуди - 25,5 градуса. В годината мъгливите дни са средно 43.


Свищов на картата
Свищов на картата
Електронен бюлетин
 
Архив

Календар на проявите16.05.2014 изминало
Откриване на Нове
Осми фестивал на античното наследство "Орел на Дунав" и откриване на проект "Нове - сърцето на легиона"

22.09.2011 изминало
СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ 2011
Програма на празниците на града "СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ 2011"

27.05.2011 изминало
Четвърти фестивал на Античното наследство
Четвъртият фестивал на античното наследство ще се проведе в периода от 27-ми до 29-ти май в Свищов. Подробности на сайта на фестивала http://www.EagleOnTheDanube.org

Календар на проявите
Съвет по туризъм
гр. Свищов

за контакт