VisitSvishtov
Официалната туристическа страница на град Свищов


Храм

В епохата на Възраждането Свищов се издига като един от първите търговски центрове и средище на стопанския живот в придунавската част на Османската империя. В този период от българската история Свищов е главен център на размяна и износ за почти цяла Северна България, Македония и Тракия. В годината на Освобождението (1878) свищовското пристанище заема първо място по износ и второ по внос след Русе, търговските фирми са 45, а търговските семейства 200, с повече от 100 кантори.

Благодарение на икономическия си разцвет, градът е притегателно място за много българи. Населението му непрекъснато расте и през 1843 г. наброява 22 хиляди жители- повече от Варна, Велико Търново, Ловеч, Видин и др. големи днес градове.

Разширяването на града на изток подтиква настоятелството на храмовете“Св. Петър и Павел” и “Св. Пророк Илия” да си подадат ръце и да вземат решение за построяване на нов, който да обедини енориите им. За реализирането на тази идея се използват техните средства, пари от продажбата на недвижими имоти- магазии, дюкяни, празни места и др., събират се помощи от Свищов и Букурещ. Той трябва да отговаря на общественото им положение, на нивото на тяхната култура и образование, защото в епохата на Възраждането Свищов е един от най- изявените културни центрове с оживени връзки с други страни.

Свищовлии търсят за града си хора, които да бъдат възможно най- полезни с таланта и знанията си.Сега те поверяват мечтата си за нова църква на най- добрия между майсторите- мъдрия и вече улегнал 65-годишен Никола Фичев- човекът със златни ръце.Привлечени от славата му, свищовци се обръщат към него с молба да се заеме със строежа на новата църква.

Строителството започва на 14-ти април 1865 година. В разстояние на две години и четири месеца, благодарение на упорития труд и самопожертвувателност, храмът е завършен. На 19 септември 1867 г. е новата църква е осветена.

За строежа й са заплатени 461 613 гроша, като само за труда са платени 201 811 гроша за 18 626 надници. Използвани са следните строителни материали: 8 346 коли камъни, 2 810 коли пясък, 119 322 оки вар, 1 339 дървени греди, 3 723 дъски, 29 300 тухли, 1 698 оки желязо, 1 917 оки гвоздеи, 1 246 оки олово, 38 сандъка тенеке и 4 каменни високи стълба (колони).

Резултатът е поразителен- високо над града се извисява величествен трикорабен четирикуполен храм с камбанария-кула над преддверието. Изградена от камък на варов разтвор, с правилни редове и доста високи фуги, той е дълъг 35 м., широк 19,60 м., с високи 9,5 м. каменни колони, “…на близо 6 ара застроена площ- ако се изправят 4 души на квадратен метър- над 2 000 човека могат да се поберат…”.

Иконостасът на църквата “Св. Троица” в Свищов е изработен в периода 1870-1872 год. Дължината му е 16 м., а височината- средно над 10 м. Върху близо 100 кв. м., при безупречна симетрия, Дебралията оставя обширни съразмерни плоскости, на които именитият български художник и иконописец от Свищов Николай Павлович нанася своите 73 икони.

На 10 март 1872 год., с параход от Видин, пристига в Свищов първият български екзарх Антим І. Посрещнат тържествено от цялото гражданство, той се отправя към новопостроената църква “Св. Троица”, където отслужва молебен и произнася трогателно слово. На 5 ноември същата година за първи път посещава Свищов и новоизбраният Търновски митрополит Иларион Макариополски, който отслужва света литургия в храма.

На 27 юни 1877 година, в три часа следобед, руските войски влизат тържествено в първия освободен от турците град - Свищов. Развълнуваните граждани ги посрещат на площада пред църквата. На следващия ден сам руският император посещава града със свитата си, сърдечно посрещнат от жителите на града, които уреждат бляскаво посрещане. Официално срещата става в новата величествена църква, където свищовското духовенство отслужва тържествен молебен по случай първата победа над турските войски и панихида в памет на първите жертви, паднали в боя за овладяването на свищовския бряг. При това посещение императорът изказва възхищението си от новия храм, като пожелава в бъдеще да бъде “събор” за града, т. е. църква, в която да се извършват всички общи богослужения. От тогава църквата “Св. Троица” става известна като “съборната църква”.

По-късноимператорът изпраща шест мелодични камбани, изпратени от леярниците край Москва.

През 1883 год., настоятелството на църквата “Св. Троица” възлага на младия и надежден майстор Генчо Новаков довършването на започнатата от Фичето камбанария. Строежът й продължава повече от три години,по-дълго от градежа на самата църква. Завършена е през 1887 год., а дострояването на камбанарията струва 232 276 гроша- приблизително колкото половината от нейната стойност.

Паметник на икономическата мощ на стария Свищов, на неговата щедрост, религиозност и изтънчен вкус, храмът “Св. Троица” продължава да посреща безбройните почитатели на родното, красивото и вечното.


Свищов на картата
Свищов на картата
Електронен бюлетин
 
Архив

Календар на проявите16.05.2014 изминало
Откриване на Нове
Осми фестивал на античното наследство "Орел на Дунав" и откриване на проект "Нове - сърцето на легиона"

22.09.2011 изминало
СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ 2011
Програма на празниците на града "СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ 2011"

27.05.2011 изминало
Четвърти фестивал на Античното наследство
Четвъртият фестивал на античното наследство ще се проведе в периода от 27-ми до 29-ти май в Свищов. Подробности на сайта на фестивала http://www.EagleOnTheDanube.org

Календар на проявите
Съвет по туризъм
гр. Свищов

за контакт